Juridische weetjes

Rechtspraak in het nieuws

Eerder heb ik al wat leuke weetjes gedeeld over de rechten en plichten – rechtsgeleerdheid – van de Nederlander in deze blogpost. Heb je die nog niet gelezen? Klik dan hierna even op de link, en wie weet kan jij in de toekomst overal een weerwoord op geven en wie weet ontwijk je die boete 😉

Maar, geen weetjes dit keer – nu gaan we serieus doen *pokerface*. Onlangs is er veel in het nieuws voorbij gekomen, waaronder ook de berichten die vallen onder het onderwerp ‘recht’ – rechtsgeleerdheid dus. Er is  veel ‘recht’ in deze nieuwsberichten verwikkeld, waardoor het eigenlijk vaak best gecompliceerd is en men eigenlijk niet veel hiervan af weet. Ik schijn hier even wat licht op 😉 .

Leraar aangeklaagd voor dood door schuld na ongeval
In de Franse Alpen is een leraar met 10 leerlingen in een lawine terechtgekomen nadat ze een zwarte piste betraden die niet open was voor publiek. Boven hen skiede nog een groep van 15 man. De leraar raakte hierbij ernstig gewond en twee leerlingen kwamen o het leven. De officier van Justitie in Frankrijk meldde recentelijk dat de leraar verdacht wordt van dood door schuld. Top.., maar wat is dat nou eigenlijk? Nee, hij wordt níet verdacht voor moord. ‘Men’ – de overheid – denkt dus niet dat deze leraar de leerlingen vermoord heeft. Dood door schuld betekent dat de leerlingen zijn overleden en dit is verwijtbaar aan het gedrag van de leraar. Het ontbreekt hier dus aan opzet; er is sprake van verwijt.

Verplichte keizersnede
Dan heb je het bericht over de twee artsen en twee juristen die streven naar de verplichte keizersnede. Dit deed me erg denken aan de discussies over abortus en euthanasie. Ik ben benieuwd of dit onderwerp hetzelfde zal veroorzaken onder de bevolking.

Het komt erop neer dat de vier van mening zijn dat het ongeboren kind rechten heeft, en daarom moeten artsen via de rechter toestemming mogen krijgen om in te grijpen om de dood van het kind te voorkomen; ongeacht welke andere meningen van betrokkenen zijn. In de praktijk zouden ze dan de rechter moeten bellen, indien een dergelijke situatie zich voordoet.

Persoonlijk denk ik dat de ouders kiezen om überhaupt het kind te nemen en zelf de beslissing in handen hebben. Daarnaast is er ook het zelfbeschikkingsrecht van de aanstaande moeder waarmee rekening gehouden dient te worden. Bovendien is het moeilijk dit in de praktijk goed te regelen en bij een wetswijziging komt ook nog het een en ander om de hoek kijken – waar ik jullie niet mee zal vervelen 😉

Het juridische systeem en de Tevendeal
Er zijn bezuiniging bij rechtbanken – uitgesteld. Gemaakte fouten komen an het licht en er blijken veel zaken onjuist afgehandeld te zijn. De schijnwerpers op onze rechtsstaat en gerelateerde gebieden ‘begon’ een beetje met de Tevendeal. Hoe zit dat nou precies?

In 1994 eiste de Staat van drugscrimineel Cees H. –hasjhandelaar – 500 miljoen gulden, ‘misdaad mag niet lonen’. Hij weigerde en zijn advocaat meende dat het OM (Openbaar Ministerie) deze claim ontoereikend kon onderbouwen en zo oordeelde de rechter dat het OM opnieuw zijn werk moest doen. Dit gebeurde niet en daar bleef het bij, tot 1998. Toen pakte officier van justitie Teeven de zaak op. Het vermogen van Cees H. moest alsnog worden verminderd maar het volledige bedrag kon door het verstrekken van veel jaren niet meer wordt afgenomen.

Tegenwoordig oordeelt commissie-Oosting van wel. Uiteindelijk werd er onderhandeld en ontving de staat duizenden euro’s – niks vergeleken met de miljoenen. Op het laatst werd aan de onderhandelingen toegevoegd dat de Belastingdienst niks zou weten van de miljoenen die naar Cees H. gingen – een fout, volgens commissie-Oosting. Alle fouten: te veel geld naar H., ongerechtvaardigde strafvermindering en geheimhouding van de behouden miljoenen. De Kamer is verkeerd geïnformeerd. Het ;bonnetje –afschrift – was toen onvindbaar, volgens Opstelten. Hij schatte het bedrag en deelde dit bedrag mee. Teeven herinnerde een hoger bedrag, hiervan wist het OM en niet de Kamer.

Via Nieuwsuur in 2014 kwam inzage in de deal en kwamen de fouten omhoog. Afgelopen maart werd het bonnetje gevonden en het bedrag bekend. Teeven en Opstelten traden een dag erna af.

Was jij al op de hoogte van dit nieuws en wat is jouw mening? Ik ben zeer benieuwd!

Groetjes van Frédérique

Kan je geen genoeg krijgen van mijn geneuzel? Volg dan mijn blog en blijf zo op de hoogte van nieuwe berichten of stalk me via Bloglovin’ en Instagram! 😉
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s